FAQ

Drupal of WordPress?

Een Drupal site is vrij duur want het is zo goed als volledig maatwerk. Dit is aangewezen als de informatie-architectuur (lees: navigatie, labels/tags en zoekmogelijkheden) heel specifiek is. Daarnaast worden de wireframes (dit is een schets die de pagina opbouw weergeeft) ook volledig vanaf scratch uitgetekend. Het grafisch ontwerp is ook volledig op maat. Dus: een Drupal website kan je vergelijken met een maatpak. Het resultaat is meestal uitstekend maar de prijs is er ook naar. Drupal wordt als CMS vooral gebruikt voor de iets complexere corporate websites.

WordPress daarentegen is gegroeid vanuit simpele blogsites en voorziet dan ook heel wat standaard layouts (thema’s, templates) die een vooraf (wel aanpasbare) gedefinieerde informatie-architectuur en pagina-opbouw hebben. Bovendien is het grafisch ontwerp volledig uitgewerkt. Gevolg: de ontwikkeling is veel goedkoper maar je hebt ook minder vrijheden. Dus: een WordPress site is vergelijkbaar met een confectiepak.

Je keuze is afhankelijk van je noden. En van je budget. Nog deze bedenking: er zijn genoeg mensen die thuis een professionele keuken hebben maar die niet kunnen koken …

Hoe zit het met de veiligheid van Drupal en WordPress?

WordPress wordt meer gehacked dan Drupal maar hier zijn twee eenvoudige redenen voor. Vooreerst is het marktaandeel van WordPress een veelvoud van dat van Drupal (60% tegenover 3% van alle sites gebouwd op een CMS). Voor hackers dus een pak interessanter. Bovendien worden veel WordPress sites gebouwd door freelancers en doe-het-zelf developers, die zo goed als niet bezig zijn met security.

Beide platformen moeten goed beveiligd zijn en degelijk worden opgevolgd. Alsdan is de kans op hacking op beide platformen zo goed als onbestaande.

Hoe moeilijk is het om content aanpassingen te doen?

Mits een paar uur opleiding is een webmaster vertrouwd met het CMS om redactionele inlassingen uit te voeren (zowel voor Drupal als WordPress). Aangezien Drupal op maat wordt gebouwd waar veel aandacht wordt besteed aan de inhouds(content)types van de klant, is er in de backend geen overbodige ballast waardoor werken met Drupal meestal eenvoudiger is (minder zoekwerk).

Bouwt u mobiele apps?

Ja en neen. Neen, omdat we geen native apps bouwen op Android of iOS. Ja, omdat je met Drupal ook een mobiele app kunt bouwen die geïntegreerd is met de website. En dan sla je 2 vliegen in één klap.

Doen jullie integraties met externe systemen?

Dat is één van de sterktes van Dazzle. Wij houden van complexe websites met integraties naar externe systemen.

Hoeveel budget moet ik voorzien voor een website?

Vergelijk het met het bouwen van een keuken: de prijzen variëren van een paar duizend tot tienduizenden Euro. En je kan met alle keukens koken. En eenmaal je een website hebt moet je ook nog wat budget voorzien om je site te promoten op de markt (teksten schrijven, google adwords, online campagnes, …).

Dus: alles hangt af van wat je wil. Een eenvoudige informatieve (=brochure) website kost een paar duizend Euro. Een webshop kan al gauw een paar tienduizend Euro kosten.   

Algemeen: een informatieve WordPress site heb je al vanaf 1.500 Euro. Bij Drupal is dat makkelijk 10.000 Euro. Een WordPress webshop heb je al vanaf 7-10.000 Euro. Voor Drupal mag je hier al gauw 25.000 Euro rekenen.

Zijn er verborgen kosten bij een webproject?

Neen. Quasi al onze projecten worden uitgevoerd in een vaste prijs. Na oplevering is er een jaarlijkse kost voor hosting en support. En die wordt u meegedeeld in onze eerste voorstel.

Hoeveel tijd moet ik als klant besteden aan een websiteproject?

Neem als vuistregel: ⅓ van de tijd die wij er in steken, geen rekening houdend met de inhoud (teksten, afbeeldingen, foto’s, infographics, …). Deze tijd hebben we nodig voor workshops, overleg en het maken van de nodige keuzes.

Wat de inhoud betreft: dit kan gaan van een paar uur tot een eeuwigdurende opdracht ...

Hoeveel overlegmomenten zijn er tijdens de uitvoering?

We beginnen met een kick off waar de projectaanpak en ieders rol en verantwoordelijkheid wordt toegelicht.

Tijdens de ontwerpfase zijn er één of meerdere workshops per te behandelen topic (doelstellingen en KPI’s, informatie-architectuur, wireframes, grafisch ontwerp en functionele eisen).

De ontwikkelingsfase omvat meerdere opleveringen (sprints) waarbij telkens een stuk functionaliteit aan u wordt gepresenteerd.

Kortom: we realiseren uw project mits een intense samenwerking.

Schrijven jullie ook de teksten voor de website?

Wij bepalen samen met u welke content moet voorzien zijn voor welk type bezoeker (persona’s) en via welk kanaal. Dit is de content planning. Het schrijven van de teksten zelf geven wij uit aan specialisten. We kunnen natuurlijk ook samenwerken met uw vaste tekstschrijvers.

Besteden jullie werk uit?

Ja. Niet omwille van de prijs maar omwille van de beschikbaarheid, flexibiliteit en kwaliteit. Wij werken samen met een Oekraïens bedrijf. De prijs is vergelijkbaar met een Belgische werknemer. Maar: zij beschikken over hoog opgeleide profielen met het nodige commitment. En extra capaciteit is gauw ingevuld. Wat je hier in België enkel kunt oplossen door je blauw te betalen aan freelancers die je verlaten zodra ze een beter tarief hebben gevonden.  

Doen jullie offline grafisch ontwerp (logo’s, brochures, …)?

Neen. Kleine dingen kunnen we zelf doen, maar onze grafische kennis mogelijkheden zijn vrij beperkt. Wij zijn geen grafisch bureau. Een vaste designer leidt ook tot een soort eenheidsworst in look. En dat willen we niet. Voor uw project zoeken we een designer die kan leveren wat u wenst.