WordPress of Drupal?

Je denkt eraan een (nieuwe) website te maken maar heb geen idee welk Content Management Systeem (CMS) je moet kiezen? Ga je voor WordPress of Drupal? Alles hangt af van je digitale strategie en de gewenste functionaliteiten. Hieronder zetten wij enkele belangrijke factoren op een rij.

WordPress of Drupal: sowieso open source

Kies je voor WordPress of Drupal, dan heb je sowieso een open source platform. Wat wil dit juist zeggen? De software is vrij beschikbaar en je hoeft dus geen licentiekosten te betalen.

Daarnaast hebben beide CMS systemen een grote community achter zich, die vrijwillig meewerken aan de verdere ontwikkeling van de platformen.

Een laatste pluspunt is dat de broncode vrij beschikbaar is. Iedereen kan dus bijdragen aan de software of aan plug-ins en modules.

WordPress

Voordelen

  • Gebruiksgemak: Het dagelijks beheer van een WordPress website is relatief eenvoudig. Content of afbeeldingen aanpassen is mogelijk zonder een diepgaande technische kennis. 
  • Uitbreidbaarheid: WordPress heeft het grootste aantal plug-ins beschikbaar, voor allerlei functies en zeer veel thema’s om een basis lay-out te kiezen.
  • Lagere kosten: De ontwikkelkosten zijn lager, omdat er allerhande plug-ins en thema’s beschikbaar zijn. Je hebt dus al een basis ‘bouwpakket’.

Nadelen

  • Veiligheid: Door de grote populariteit zijn de plug-ins een doelwit van hackers. Het is daarom belangrijk om de website, thema’s en plug-ins altijd up-to-date te houden. Bij Dazzle zorgen we ervoor dat dit automatisch gebeurt.

Drupal

Voordelen

  • Aanpasbaarheid: je website kan volledig op maat gemaakt worden, zonder het gebruik van plug-ins van derde partijen. Drupal is daardoor een meer flexibele oplossing, zeker wanneer je website een zeer specifieke informatie-architectuur vereist.
  • Multisite: Werk je met een multisite of een multilanden website, dan ga je best voor Drupal.
  • Schaalbaarheid: Drupal kan gemakkelijk worden opgeschaald, meer dan andere systemen. Veel van ’s werelds meest bezochte websites draaien om die reden op Drupal.

Nadelen

  • Langere leercurve: Het systeem van Drupal is van nature technisch complexer dan WordPress. Om nieuwe functionaliteiten toe te voegen heb je dus wel een sterke technische bagage nodig.

WordPress of Drupal voor jouw website?

Alles hangt dus af van het doel van je website. Heb je een website nodig die weinig specifieke functionaliteiten nodig heeft? Dan kies je beter voor WordPress. Wil je een website met een portaal, of moeten gebruikers, redacteuren, leden, klanten, medewerkers kunnen inloggen en bepaalde rechten of mogelijkheden krijgen? Dan is Drupal de betere keuze.  

Bekijk zeker enkele van onze WordPress en Drupal projecten

Relevante artikels

verschillende sociale media
5 min

7 tips voor goede social media posts in 2021

Hoe maak je goede social media posts? Hoe vaak moet je posten op Facebook? Wanneer post je best? En wat is goede content? Lees onze 7 tips!
Seo what to do and not to do
5 min

SEO checklist: what to do and not to do

Zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimization) is het vindbaar maken van je website. Het legt de focus op organische zoekresultaten, anders dan bij bijvoorbeeld SEA (Search Engine Advertising) waar je …
4 min

De digitale aanpak van Dazzle (en wat jij daaruit kan leren)

Je digitale luik is een volwaardige bedrijfsentiteit die vraagt om een aparte aanpak en een plan dat uitlijnt waar je naartoe wil met je onlinekanaal.

Zoeken

Contact

Contact

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>