Je moet gewoon een website hebben en de klanten zullen je wel automatisch vinden. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Dat is het ook. Er zijn zo veel websites en concurrenten dat potentiële klanten niet zomaar op jouw website terechtkomen. Je zult dus iets meer moeten doen dan enkel ‘online’ zijn. SEA of Search Engine Advertising goes a long way!
Verschil SEA en SEO
Gelukkig zijn er verschillende manieren om je online visibiliteit te vergroten, zoals bijvoorbeeld door te investeren in SEO (Search Engine Optimisation). Dit wil zeggen dat je je website optimaliseert voor zoekmachines, zoals Google, om zo op ‘organische’ manier sneller en beter gevonden te worden. SEO is echter een werk van lange adem.
Als je op korte termijn beter gevonden wil worden in de zoekresultaten van Google dan is Google Ads een goede optie. Google Ads is één van de meer gekende SEA (Search Engine Advertising) mogelijkheden. Hieronder zie je het verschil tussen organische resultaten en advertenties via Google Ads.
Je kan naast het zoeknetwerk ook adverteren via display advertenties. Bovendien is er ook de mogelijkheid om te adverteren in app’s, bestaat er ook zoiets als shopping advertenties én zijn video advertenties mogelijk.
Meer dan keuze genoeg dus om jouw website snel hoger te laten scoren dankzij SEA. Wij zullen ons nu echter beperken tot de 2 meestgebruikte types: zoek- en display advertenties.
Verschil tussen zoeknetwerk en display netwerk
Bereik
Advertenties binnen het zoeknetwerk kunnen worden vertoond in:
- De zoekmachine van Google zelf, in Google Play en in Google Maps.
- Op de websites van de zoekpartners van Google, zoals bijvoorbeeld in de zoekresultaten op de website van Humo.be.
Advertenties binnen het display netwerk kunnen worden vertoond in:
- Het display netwerk van Google, met websites zoals Gmail, Blogger en YouTube.
- Het display netwerk van partners. Dit zijn miljoenen websites waarop je advertenties kunnen verschijnen.
Doel
Of je kiest voor een zoek- of een display advertentie is afhankelijk van het doel van je SEA campagne:
- In het search netwerk wil je mensen bereiken die actief op zoek zijn naar een bepaald product of dienst.
- Het display netwerk is eerder op basis van de aard van jouw doelgroep: je wil personen met bepaalde interesses, demografie… bereiken. Dit is meer om brand awareness te genereren. Het wordt ook vaak gebruikt voor remarketing bij mensen die al eerder in contact zijn gekomen met jouw website of bepaalde advertenties. Zalando en bol.com doen bijvoorbeeld heel actief aan display advertising.
SEA en Google Ads: de voordelen
Een groot voordeel van adverteren met Google Ads is dat de kosten en opbrengsten per zoekwoord meetbaar zijn. Je kan dus continu je zoekwoorden en biedingen bijsturen en optimaliseren.
Daarnaast kan je ook heel gericht op locatie targeten, zodat je advertentie niet zomaar aan iedereen verkocht wordt. Als je bijvoorbeeld een regionale fietsenverkoper bent, dan wil je natuurlijk alleen dat jouw advertenties aangeklikt worden door potentiële klanten in de regio.
Een andere mogelijkheid is om op bepaalde tijdstippen of dagen te adverteren. Als eigenaar van een restaurant wil je bijvoorbeeld enkel adverteren op de dagen dat je effectief open bent en misschien zelfs pas 1 of 2 uren voordat je open gaat om zo de conversies te maximaliseren.
Hoe werkt Google Ads?
Bij Google Ads betaal je de CPC (Cost-Per-Click) op een advertentie. De maximale CPC die je wil uitgeven kan je zelf instellen. Via een veilingsysteem wordt nadien bepaald op welke positie en hoe vaak jouw advertentie wordt vertoond. Daarnaast is de kwaliteitsscore van belang. Deze wordt bepaald door:
- De verwachte CTR (Click-Through-Rate) van de advertentie.
- De relevantie van de landingspagina in vergelijking met de advertentie.
- De relevantie van het zoekwoord.
Samen met het effectieve bod bepalen bovenstaande factoren de Ad Rank van je advertentie. Op basis van jouw Ad Rank wordt dus bepaald welke positie je advertentie in Google krijgt. Belangrijk om te weten is dat je telkens het bod betaalt van de concurrent die net onder je gerankt wordt vermeerderd met 1 eurocent.
Wat zijn de nadelen van Google Ads?
Natuurlijk kunnen de kosten voor je campagnes snel oplopen als je niet nauwgezet bijhoudt wie op jouw advertenties klikt. Niet iedereen is namelijk altijd even aandachtig wanneer ze op een boodschap klikken en zo krijg je dus irrelevante clicks.
De reden hiervan kan onder meer zijn dat je zoekwoorden te breed zijn. Neem bijvoorbeeld een onderneming die mobilhomes verhuurt. Als je enkel ‘mobilhomes’ ingeeft als zoekwoord, zal je ook mensen bereiken die op zoek zijn naar ‘vakanties met mobilhomes’, ‘mobilhomes kopen’… Dit zijn allemaal clicks waar je dan uiteindelijk enkel maar geld mee verliest en niks bij wint.
Je kan de relevantie van je advertenties monitoren door de bounce rate, duur van de sessies en het aantal bezochte pagina’s per sessie op te volgen in Google Analytics.
SEA case study: 300% meer verkoop
Je bent nog niet helemaal overtuigd van het nut of de slaagkansen van Google Ads? Lees dan even de case study die we in 2018 uitvoerden. Dazzle klant Droombedden realiseerde met onze hulp 300% meer online verkopen met een budgetvermindering van 20%.