WordPress, Wix of Squarespace?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van websitebouwers zoals Wix en SquareSpace. Die beweren dat het dankzij hun platform voor iedereen mogelijk is om zelf een website te maken. Wij namen uiteraard graag de proef op de som en lieten een junior developer een eenvoudige WordPress website nabouwen in Wix en SquareSpace.

Wix, SquareSpace & WordPress logo's

 

Voornaamste vaststelling: zelfs voor een jonge professional is Wix of SquareSpace een harde dobber. Je moet alles uitzoeken en de mogelijkheden zijn beperkt. Bovendien bleken Wix en SquareSpace nadelen te hebben die het succes van je website negatief beïnvloeden.

Bezint eer je begint. Daarom voor u: onze vergelijking en opsomming van hun voor- en nadelen. 

 

Kosten 

Wix

Het is mogelijk om een Wix website volkomen kosteloos te maken. Uiteraard heeft dit ook nadelen. De URL van je website is dan bijvoorbeeld als volgt: http://jeaccountnaam.wix.com/jewebsitenaam/. Vrij onpersoonlijk dus én Google is ook geen fan van dergelijke URL's. Bovendien heb je dan nog geen hosting en op je website staan kleine banners van Wix die je niet kan verwijderen. Als je al een domeinnaam bezit, kan je die eventueel aan je Wix website koppelen. Kostprijs? 48 euro per jaar en hier krijg je ook niet meer dan 1 GB bandbreedte en 500 MB opslagruimte voor.

SquareSpace

Een gratis pakket biedt SquareSpace niet aan. Een website maken is mogelijk vanaf 130 euro per jaar. Dit gaat wel al gepaard met een eigen domeinnaam en ongelimiteerde bandbreedte.

WordPress

Bij WordPress is er een ander betalingssysteem van kracht. Je betaalt zelf voor de hosting en je moet eigenhandig een domeinnaam aanschaffen. Maar als je een hosting pakket en een domeinnaam hebt, kan je wel kosteloos jouw WordPress site opstarten. Om premium thema's en plugins te kunnen gebruiken, zal je die ook nog moeten aankopen net zoals bij Wix en SquareSpace het geval is.

 

Gefrustreerde man bijt op computer

 

Gebruiksgemak

Wix

Voor Wix heb je geen echte technische skills nodig, zolang je geen aanpassingen wil uitvoeren aan de standaard template die je gekozen hebt. Je kan vrij eenvoudig je content verslepen naar de plaats waar je wil. Let wel: dit betekent niet dat je een Wix website helemaal naar eigen believen kunt ontwerpen. Je koos voor een bepaalde Wix template en deze biedt je geen oneindig aantal design opties. Je zult dus af en toe een toegeving moeten doen. 

SquareSpace

Voor SquareSpace heb je ook maar weinig technische kennis nodig, maar de leercurve is hier toch al wat groter. Je kan hier ook je content verslepen naar waar je wil, maar je hangt hier wel vast aan een modulair systeem. Je content zal dus wel vastgezet worden in bepaalde 'blokken' op je website. Hier heb je dus iets meer opties wat betreft de lay-out, maar wederom niet eindeloos. Onze developer gaf aan dat het toch niet altijd even makkelijk werken was met SquareSpace en hij vermoedde dat een onervaren websitebouwer gefrustreerd zou kunnen raken. 

WordPress

De leercurve bij WordPress is de grootste, omdat je hier ook de meeste mogelijkheden hebt om je website volkomen naar jouw noden en wensen te bouwen. WordPress biedt je niet enkel verschillende themes met elk zijn eigen look 'n feel, maar bij het bouwen van je WordPress website in een bepaald theme kan je ook nog eens nagenoeg ongelimiteerd aan de slag met verschillende soorten plug-ins, buttons, text boxes, picture sliders, portfolio opties, foto formaten, ... Je hebt dus heel wat vrijheid in hoe en wat, maar het vraagt een grotere technische kennis en het kost wat meer tijd dan in Wix en SquareSpace.

 

Website aanpasbaarheid

 

Aanpasbaarheid

Wix

Een Wix website bouwen is heel gebruiksvriendelijk en eenvoudig, maar dit gaat gepaard met sterke beperkingen qua aanpasbaarheid. Je bent heel gelimiteerd qua opties om het design of uitzicht van de templates te veranderen. Je kan alles invullen zoals opgezet, maar niet meer. Ook als je wil switchen naar een andere template, zal je volledig opnieuw moeten beginnen. 

SquareSpace

Aanpassingen aan templates zijn wel mogelijk bij SquareSpace. Maar ook hier zijn nog heel wat beperkingen. Enkele voorbeelden zijn logo's en menu's die niet van plaats kunnen veranderd worden, de vastgelegde stijl van comments, de formulieren die niet aanpasbaar zijn, het feit dat er geen apart mobiel design mogelijk is, ... Een groot pluspunt ten opzichte van Wix is dat je wel CSS en HTML aanpassingen kan doen.

WordPress

Bij WordPress zijn je mogelijkheden veel uitgebreider. Het is mogelijk om bijna elk aspect van een design of functionaliteit aan te passen. Zo kan je dus een website bouwen volledig op maat van jouw bedrijfsidentiteit. Om alle voordelen hier uit te halen heb je natuurlijk wel wat technische kennis nodig of kan je een webdesigner inschakelen.

 

SEO is belangrijk voor uw websitetraffic

 

SEO 

Wix

Het grootste nadeel aan Wix zijn de marketing mogelijkheden. Op vlak van SEO is het een van de slechtste platformen. Google heeft heel wat problemen om de pagina's van Wix websites te indexeren. Daarnaast is het moeilijk om andere marketing tactieken zoals Facebook pixels, retargeting campagnes en e-mail marketing campagnes uit te voeren met Wix. Bovendien is je website niet automatisch mobiel responsief, wat uiteraard heel zwaar wordt afgestraft door Google. Er is wel een manuele editor aanwezig om je website aan te passen voor tablet en smartphone bezoekers, maar dit werkt niet optimaal en zorgt vaak voor visuele overlappingen van de blokken met content.

SquareSpace

Op vlak van SEO is SquareSpace al heel wat sterker dan Wix, onder meer door hoe de URL's worden opgebouwd en door de snelheid van de pagina's. Maar om echt hoog te ranken, is er wel nog wat extra inspanning vereist waarvoor enige technische expertise nodig is. Zo zijn onder meer rich snippets, die een sterke invloed hebben op je SEO sterkte, moeilijk toe te voegen.

WordPress

WordPress is zeer sterk op vlak van SEO dankzij de goede website structuur (die Google uiteraard apprecieert), makkelijke SEO plugins (zoals Yoast SEO) en een handige integratie van Social Media. Ook Google Analytics, Facebook pixels, schema mark-ups, marketing automatisatie platformen en andere marketing tools zijn makkelijk te integreren.

 

 

Man die moet kiezen

 

Wat is nu het beste voor jou?

Dat hangt volledig af van het doel van je website. Enerzijds is er de keuze tussen eenvoud en flexibiliteit. Wil je een statische website gemaakt via een gebruiksvriendelijke interface waaraan je zelf geen aanpassingen kan doen qua functionaliteit of stijl? Of wil je een mooi design volledig aangepast aan jouw voorkeuren? Anderzijds is er de keuze tussen gebruiksgemak en marketing. Met SquareSpace en zeker met Wix zal het moeilijk zijn om effectief bezoekers tot op jouw website te krijgen. Niet alleen vanwege de problemen op vlak van SEO, maar ook doordat andere marketingtools niet eenvoudig te implementeren zijn. 

Bovendien zijn de begrippen 'gemak' en 'eenvoud' ook met een korreltje zout te nemen. Onze ervaren developer had per platform 2 dagen tijd nodig om de websites te bouwen. Het spreekt voor zich dat dit voor een beginner tot minstens een volle week werk kan uitlopen! En dit staat dan nog los van de enorme hoop frustratie dat zo'n klus kan opleveren als de website iets niet doet wat jij wil dat hij doet. 

Onze conclusie? Jammer genoeg is dit weer zo'n prachtig reclameverhaal waarvan de realiteit minder rooskleurig is. Zelf een website bouwen in Wix of SquareSpace is absoluut mogelijk en bovendien vrij goedkoop, maar het zal je wel veel tijd kosten en bovendien gepaard gaan met heel wat frustratie. Onze developer had immers 2 volle dagen nodig. En dat is iemand die weet hoe zoiets werkt. Als onervaren persoon een website bouwen in Wix of Squarespace zal je dus snel véél tijd kosten. Time is money, remember? Heb je dat ervoor over?

Heb je geen tijd om dit allemaal zelf uit te pluizen? En wil je toch graag een website die overeenstemt met jouw bedrijfsidentiteit? Dan helpen we je graag verder met een betaalbare WordPress website op maat! Neem gerust even contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!