Back to top

Wat is een buyer persona?

De buyer persona is een uitgebreide omschrijvingen van je belangrijkste doelgroep(en). Je doelgroep kennen is immers een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle marketingstrategie. Wat beweegt jouw doelgroep? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? Welke problemen ervaren ze? 

Afbeelding verschillende gezichten

 

HOE DEFINIEER JE EEN BUYER PERSONA?

Informatie verzamelen

In een eerste fase ga je informatie verzamelen over je klanten. Dit zijn onder meer:

  • Demografische gegevens: zoals geslacht, leeftijd, inkomen,...
  • Achtergrondgegevens: zoals opleiding, scholingsgraad, carrière, ...
  • Typerende gegevens: gedrag, hobby’s, interesses, lievelingsmerken, voorkeuren mediakanalen,...

Een buyer persona vertegenwoordigt niet één specifieke doelgroep maar kenmerkt het overeenkomstige (koop) gedrag en wijze waarop doelen behaald worden. Het heeft dan ook helemaal geen zin voor elke doelgroep een buyer persona op te stellen.

Doelen en pijnpunten

In een volgende fase ga je dieper graven en op zoek naar wat de wensen, behoeften en problemen zijn, en hoe jij met jouw product hier een antwoord op kan bieden.

WAAROM ZIJN BUYER PERSONA'S ZO BELANGRIJK?

Iedere klant gaat door een bepaalde buyer journey. Je wil van een persoon die niet vertrouwd is met jouw merk uiteindelijk een klant maken. De juiste content op het juiste moment versturen is hierbij erg belangrijk. Meer informatie daarover lees je in ons artikel over inbound marketing. Het spreekt voor zich dat een goed inzicht hebben in jouw doelgroep essentieel is om de juiste informatie te geven aan elke lead, afhankelijk van de fase in de buyer journey waarin die zich bevindt. 

Niet alleen de content kan je aanpassen afhankelijk van je doelgroep, maar ook de kanalen waarop je voornamelijk op gaat inzetten. Hoe zoekt je potentiële klant naar informatie? Zoeken ze in Google? Zijn ze actief op social media, en op welke kanalen dan? Lezen ze blogs? Inzicht in die factoren zorgt ervoor dat je jouw inbound marketing inspanningen op het juiste kanaal kan toespitsen.

Uiteraard is het definieren van je buyer persona's slechts 1 onderdeel van je gehele online marketing strategie.