Back to top

Drupal of WordPress

Je bent marketingmanager of zaakvoerder en wil een nieuwe website. Welk Content Management Systeem (CMS) kies je dan? Dat is afhankelijk van je digitale strategie en de gewenste functionaliteiten. Hieronder zetten wij enkele belangrijke factoren op een rij.

Logos WordPress en Drupal

 

Open source

Kies je voor Drupal of WordPress, dan heb je sowieso een open source platform. Wat wil dit juist zeggen? De software is vrij beschikbaar en je hoeft dus geen licentiekosten te betalen. Daarnaast hebben beide CMS systemen een grote community achter zich, die vrijwillig meewerken aan de verdere ontwikkeling van de platformen. Een laatste pluspunt is dat de broncode vrij beschikbaar is. Iedereen kan dus bijdragen aan de software of aan plug-ins en modules.

WordPress

Voordelen

  • Gebruiksgemak: Het dagelijks beheer van een WordPress website is relatief eenvoudig. Content of afbeeldingen aanpassen is mogelijk zonder een diepgaande technische kennis. 
  • Uitbreidbaarheid: WordPress heeft het grootste aantal plug-ins beschikbaar, voor allerlei functies en zeer veel thema's om een basis lay-out te kiezen.
  • Lagere kosten: De ontwikkelkosten zijn lager, omdat er allerhande plug-ins en thema's beschikbaar zijn. Je hebt dus al een basis 'bouwpakket'.

Nadelen

  • Veiligheid: Door de grote populariteit zijn de plug-ins een doelwit van hackers. Het is daarom belangrijk om de website, thema's en plug-ins altijd up-to-date te houden. Bij Dazzle zorgen we ervoor dat dit automatisch gebeurt.

Drupal

Voordelen

  • Aanpasbaarheid: je website kan volledig op maat gemaakt worden, zonder het gebruik van plug-ins van 3de partijen. Drupal is daardoor een meer flexible oplossing, zeker wanneer je website een zeer specifieke informatie-architectuur vereis.
  • Multisite: Werk je met een multisite of een multilanden website, dan ga je best voor Drupal.
  • Schaalbaarheid: Drupal kan gemakkelijk worden opgeschaald, meer dan andere systemen. Veel van ’s werelds meest bezochte websites draaien om die reden op Drupal.

Nadelen

  • Langere leercurve: Het systeem van Drupal is van nature technisch complexer dan WordPress. Om nieuwe functionaliteiten toe te voegen heb je dus wel een sterke technische bagage nodig.

WordPress of Drupal voor jouw website?

Alles hangt dus af van het doel van je website. Heb je een website nodig die weinig specifieke functionaliteiten nodig heeft? Dan kies je beter voor WordPress. Wil je een website met een portaal, of moeten gebruikers, redacteuren, leden, klanten, medewerkers kunnen inloggen en bepaalde rechten of mogelijkheden krijgen? Dan is Drupal de betere keuze.  Bekijk zeker enkele van onze WordPress en Drupal projecten

Wil je graag advies over welke CMS systeem nu echt aangewezen is voor jouw website? Contacteer ons en we helpen je verder!