Waarom je als bedrijf beter voor een Agile aanpak kiest

Je vindt online erg veel informatie over de Agile methodologie. Meestal gaat dat over de concrete toepassing ervan. Agile Coach Kevin Thiels vertelt waarom je beter voor Agile kiest.

Benoem jezelf tot Product Owner

Ik vergelijk software development altijd met het bouwen of renoveren van een huis. Geef toe, als je een huis laat bouwen, dan laat je dat niet echt alleen over aan bouwvakkers. Je wil elk beschikbaar moment zelf aanwezig zijn op de werf. Want je wil er zeker van zijn dat je centen juist gespendeerd worden en dat je huis er in realiteit zal uitzien zoals het in je hoofd zit. Of je door je aanwezigheid zeker weet dat de juiste cement wordt gebruikt? Vast niet, maar je vertrouwt wel op de bouwvakkers hun expertise. Stel je voor dat als je huis af is, je aan je schilder kan vragen om eerst 1 muur te schilderen. Als je dan al tot de conclusie komt dat die roze kleur niet werkt, dan moet je schilder - dankzij je feedback - maar 1 muur herschilderen in plaats van alle muren. Zo is het ook met software development. Door als klant zo veel aanwezig te zijn, benoem je jezelf tot Product Owner (PO). Het is écht jouw product. Uiteraard heb je te maken met stakeholders, bv. je partner, maar het is erg efficiënt om te communiceren met het development team (zoals de bouwvakkers) via 1 persoon, de Product Owner. Door al het werk in te delen volgens prioriteit en te plannen in kleine iteraties kan je sneller opleveren. Je krijgt sneller inzicht in het uiteindelijke product waardoor je risico’s vroeger identificeert én beperkt. Kortom, je hebt globaal een beter zicht op de investeringen.

Terug naar software development

De Agile methodologie toepassen betekent concreet dat je verandering wil in de manier waarop het product tot stand komt. Je wil inspraak en sneller iets kunnen bekijken om sneller feedback te kunnen geven. Zo kan je toch nog een verandering doorvoeren en rekening houden met de continuïteit. Het Agile manifesto (http://agilemanifesto.org) draait ook rond deze punten. We moeten aanvaarden dat we geen glazen bol hebben die de toekomst kan voorspellen. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een manier om veranderingen te kunnen doorvoeren tijdens de ontwikkeling van het project. Dit kan veel makkelijker in een framework waar je kleine opleveringen doet op een termijn van weken en geen maanden.

Kevin Thiels Agile Coach

Een aantal Agile principes:

  • Customer en consumer tevredenheid door snel en continu software op te leveren die meerwaarde brengt, na weken i.p.v. maanden.
  • Het verwelkomen van verandering en nieuwe requirements, ook tijdens de ontwikkeling.
  • Nauwe samenwerking met het business en development team.
  • Face-to-face communicatie is de beste vorm van communicatie (co-locatie).

Lees hier meer over de 12 principes achter het manifesto.
De Agile methodologie toepassen begint bij het individu. Je werkt aan een andere mindset, je doet wat logisch is, je garandeert een continuïteit en je werkt naar een doel als team.
Lijkt het je wat om zelf met Agile te starten? We vertellen je er graag meer over. Contacteer ons!

Kevin Thiels
Agile Coach

Benieuwd wat je met inbound marketing kan doen voor je bedrijf?

Is inbound voor mij?