E-mail marketing.

E-mailmarketing wordt, onterecht, soms afgedaan als een oud marketingmiddel dat niet langer effectief is. Niets is echter minder waar. E-mail kan nog steeds een heel waardevol medium zijn om klanten te overtuigen. De bedoeling is natuurlijk wel dat je het goed aanpakt.

Je kan werken met e-mail campagnes die je uitstuurt. Deze zijn specifiek gericht op conversie en zijn vaak eenmalig. Marketing automation daarentegen is een proces van lange adem.

E-mail campagnes

E-mail campagnes zijn nog steeds erg populair. Logisch, want de kost is een stuk lager dan adverteren op bijvoorbeeld Google of Facebook. Een goede e-mail schrijven is echter een pak moeilijker dan je denkt. Er zijn dan ook enkele gouden regels of best practices die je maar beter kan volgen.

Vermijd spam

Juist omdat e-mailmarketing zo populair is onder marketeers, worden klanten wel eens overspoeld door e-mails, wat een omgekeerd effect heeft. Precies omwille van die spammails werd onder meer de GDPR-wetgeving in het leven geroepen. Het is nu belangrijker dan ooit om relevante e-mails te versturen en spamtraps te vermijden. Een eerste stap in het omzeilen van spamtraps is het up-to-date houden van je verzendlijst. Krijg je op enkele e-mailadressen altijd bounces? Verwijder deze uit je lijst. Ga ook te werk met e-mailadressen die op de juiste wijze verkregen zijn (conform met GDPR). Een dubbele opt-in biedt altijd een extra zekerheid. En gebruik natuurlijk geen typische spam woorden zoals ‘gratis’ en ga overtollig gebruik van hoofdletters uit de weg.

Houd je e-mails relevant

Relevantie is cruciaal in e-mailmarketing. Zorg ervoor dat de ontvanger van de e-mail op dat moment geïnteresseerd is in de inhoud ervan. Dit lijkt evident, maar is minder voor de hand liggend dan je denkt. Je startpunt is dan ook onderzoeken wat jouw doelgroep interesseert. Waar zijn zij naar op zoek? Stuur je zomaar e-mails uit, dan komen deze mogelijks in de spamfolder terecht, waardoor je openingspercentage een duik neemt. Kom je teveel in de spam terecht of markeren gebruikers jouw e-mail te vaak als ongewenst? Dan kan de e-mailprovider of het e-mailplatform jou volledig blokkeren. En dat wil je absoluut vermijden.

Personaliseer je e-mails

Het gebruik van personalisatie in e-mails valt niet te onderschatten. Dat gaat heel wat verder dan bijvoorbeeld je ontvanger met de voornaam aan te spreken. Het is nadenken over welk type communicatie hij of zij op een specifiek moment wil ontvangen. Denk hierbij aan de bekende sales funnel waarbij je je klanten onderverdeeld in specifieke fases. Niet overtuigd? De cijfers spreken voor zich.

  • Gepersonaliseerde onderwerpregels zorgen voor 26% meer geopende e-mails.
  • Gepersonaliseerde e-mails leiden tot 41% meer kliks.
  • E-mailcampagnes op basis van segmenten genereren tot 760% meer inkomsten.

Marketing automation

Marketing automation is eigenlijk het instellen van een geautomatiseerd systeem om potentiële klanten doorheen de customer journey te helpen. Je doet dit door op de juiste momenten, via de de juiste kanalen de juiste boodschap over te brengen. Marketing automation doe je met het oog op conversie. Door op het perfecte moment een gerichte boodschap over te brengen, kan je iemand van de overwegingsfase naar de aankoopfase loodsen.

De bedoeling is dat er een aangepaste marketing automation workflow wordt gecreëerd voor jouw bedrijf. Er worden herinneringen naar klanten en prospects gestuurd, zodat je op tijd en stond vers in het geheugen van je prospects en leads zit. Je gaat vaak te werk met gerichte e-mails (en sms’en), gebaseerd op het gedrag van jouw bezoekers. We bouwen samen met jou een marketing funnel op maat van je onderneming uit.

Enkele voorbeelden van populaire automation flows zijn:

  • Welkomstboodschap: stuur een reeks e-mails na bijvoorbeeld een aankoop of de inschrijving op een nieuwsbrief.
  • Verjaardagsdatum: stuur een geschenk naar je gebruikers op hun verjaardag of op de verjaardag van de datum waarop ze zich op je website hebben geabonneerd.
  • Stuur een herinnering na X dagen van inactiviteit.
  • Prospect herinnering: stuur een reeks e-mails op basis van het gedrag op je website of op basis van interactie op je e-mails.
  • Abandoned cart: stuur een reminder naar potentiële klanten na X dagen van inactiviteit en moedig hen aan om verder te winkelen.

Dankzij de uitgebreide real-time statistieken die beschikbaar zijn over verzonden mails of campagnes, wordt het erg gemakkelijk om data te verzamelen. Aan de hand van die data, blijven we samen voortdurend je communicatiestrategie verbeteren zodat jij blijft groeien.

Join our newsletter concept

Relevante artikels.

3 min

Google Analytics 4 vervangt Universal Analytics. Wat betekent dit nu?

“Prepare for the future with Google Analytics 4”. Zo kondigde Google vorige week aan in hun blog binnenkort te stoppen met het ondersteunen van Universal Analytics. Vanaf 1 …
4 min

Website usability checklist: doe de test!

Website usability is een trendy begrip dat eigenlijk gewoon iets zegt over hoe gebruiksvriendelijk jouw website is. Het lijkt banaal maar dat is het geenszins. Hoe groter het …
2 min

Een goede e-mail schrijven doe je zo

E-mailmarketing is nog altijd heel populair door de lage kosten en hoge opbrengsten. Het is daarom een succesvol en winstgevend onderdeel van elke weldoordachte online marketing strategie. Maar …

Zoeken

Contact

Nieuwsbrief

Contact

Dazzle BV
Braemstraat 127
9050 Gentbrugge

+32 475 60 38 94
info@dazzle.be

BE 0873.618.820

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>