WordPress versus Wix – Case study

Een Wix website maken, volledig gratis en super eenvoudig? Toch als we de reclameboodschappen moeten geloven. Wij namen de proef op de som en lieten een developer een bestaande WordPress website nabouwen in Wix.

Eerste vaststelling: zelfs voor een jonge professional is Wix een harde dobber. Je moet alles uitzoeken en de mogelijkheden zijn beperkt. Maar nog belangrijker, echt rendement voor je onderneming behalen is veel moeilijker via een website van Wix. Voornamelijk door een aantal sterke beperkingen op vlak van SEO.

We geven je graag de voor- en nadelen van WordPress en Wix op vlak van kosten, gebruiksgemak, aanpasbaarheid en promotie.

WordPress vs Wix: kosten

Wix

Het is mogelijk om een Wix website gratis te maken. Hier zijn wel een aantal beperkingen aan verbonden. Zo is de URL van je website bijvoorbeeld:

http://jeaccountnaam.wix.com/jewebsitenaam/.

Vrij onpersoonlijk dus én Google is ook geen fan van dergelijke URL’s. Bovendien heb je dan geen hosting of support en op je website zelf kan je de kleine banners van Wix niet verwijderen. Die beperkingen vallen weg, naargelang het type premium pakket dat je koopt. Zo heb je voor € 96 een persoonlijke domeinnaam en 3 GB opslagruimte.

WordPress

Bij WordPress is er een ander betalingssysteem van kracht. Je betaalt zelf voor de hosting en moet eigenhandig een domeinnaam aanschaffen. Als je een hosting pakket en een domeinnaam hebt, kan je wel kosteloos jouw WordPress site opstarten en gratis thema’s en plugins gebruiken. Om premium thema’s en plugins te kunnen gebruiken, zal je die wel moeten aankopen. Een premium thema dat je volledig kan aanpassen heb je vanaf ongeveer € 50 euro (eenmalig).

WordPress vs Wix: gebruiksgemak

Wix

Voor Wix heb je geen technische skills nodig, zolang je geen aanpassingen wil uitvoeren aan de standaard template die je gekozen hebt. Je kan vrij eenvoudig je content verslepen naar de plaats waar je wil. Let wel: dit betekent niet dat je een Wix website helemaal naar eigen wensen kunt ontwerpen. Je koos voor een bepaalde Wix template en deze biedt je geen oneindig aantal design opties. Je zult dus af en toe een toegeving moeten doen.

WordPress

De leercurve bij WordPress is groter, omdat je hier ook de mogelijkheid hebt om je website volkomen naar jouw noden en wensen te bouwen. WordPress biedt je niet enkel verschillende themes met elk zijn eigen look ‘n feel, maar bij het bouwen van je WordPress website in een bepaald thema kan je ook nog eens nagenoeg ongelimiteerd aan de slag met verschillende soorten plug-ins, buttons, text boxes, picture sliders, portfolio opties, foto formaten, … Je hebt dus heel wat vrijheid in hoe en wat, maar het vraagt een grotere technische kennis en het kost wat meer tijd dan in Wix.

51434881 – learning curve graph on a green blackboard with text pointing out where you are now and where you will be in the future

WordPress vs Wix: aanpasbaarheid

Wix

Een Wix website bouwen is heel gebruiksvriendelijk en eenvoudig, maar dit gaat gepaard met sterke beperkingen qua aanpasbaarheid. Je bent heel gelimiteerd qua opties om het design of uitzicht van de templates te veranderen. Je kan alles invullen zoals opgezet, maar niet meer. Ook als je wil switchen naar een andere template, zal je volledig opnieuw moeten beginnen.

WordPress

Bij WordPress zijn je mogelijkheden veel uitgebreider. Het is mogelijk om bijna elk aspect van een design of functionaliteit aan te passen. Zo kan je dus een website bouwen volledig op maat van jouw bedrijfsidentiteit. Om alle voordelen hieruit te halen heb je natuurlijk wel wat technische kennis nodig of kan je een webdesigner inschakelen.

WordPress vs Wix: marketing & SEO

Wix

Advertising Marketing Campaign Promotion Branding Concept

Het grootste nadeel aan Wix zijn de marketing mogelijkheden. Op vlak van SEO is het een van de slechtste platformen. Google heeft heel wat problemen om de pagina’s van Wix websites te indexeren. Daarnaast is het moeilijk om andere marketing technieken zoals Facebook pixels, remarketing campagnes en e-mail marketing campagnes uit te voeren met Wix. Bovendien is je website niet automatisch mobiel responsief, wat uiteraard heel zwaar wordt afgestraft door Google. Er is wel een manuele editor aanwezig om je website aan te passen voor tablet en smartphone bezoekers, maar dit werkt niet optimaal en zorgt vaak voor visuele overlappingen van de content blokken.

WordPress

WordPress is zeer sterk op vlak van SEO dankzij de goede website structuur (die Google uiteraard apprecieert), makkelijke SEO plugins (zoals Yoast SEO) en een handige integratie van je social media kanalen. Ook Google Analytics, Facebook pixels, schema mark-ups, marketing automatisatie platformen en andere marketing tools zijn makkelijk te integreren. Het is dus geen enkel probleem om eender welke marketingactiviteit uit te voeren, om zo jouw website echt vindbaar te maken voor (potentiële) klanten.

Wat is nu het beste voor jou?

Dat hangt volledig af van het doel van je website. Wil je snel een website in elkaar zetten, omdat nu eenmaal iedereen er een heeft? Dan kan dit via Wix zeer goedkoop of zelfs gratis. Of wil je een website die je zelf volledig kan aanpassen, maar bovenal echt rendement (zijnde prospecten en klanten) oplevert dankzij de marketingmogelijkheden? Kies dan voor WordPress om jouw onderneming echt op de kaart te zetten.

Relevante artikels

5 min

Efficiëntie verhogen met tools: Jarvis en Doodly review

Mensen willen vandaag de dag zo snel en efficiënt mogelijk tot resultaten komen. Verschillende tools helpen ons bij het versnellen en vergemakkelijken van dagdagelijkse taken. Onlangs kwamen zo …
Man working on a laptop with the word translate on the computer screen
2 min

Je website instant vertalen met Weglot

Heb je ooit overwogen om je markt uit te breiden naar het buitenland? Dan heb je misschien al gedacht om je website te vertalen, maar vertalingen van topkwaliteit …
verschillende sociale media
5 min

7 tips voor goede social media posts in 2021

Hoe maak je goede social media posts? Hoe vaak moet je posten op Facebook? Wanneer post je best? En wat is goede content? Lees onze 7 tips!
Contact

Dazzle BV
Visserij 205 bus 102
9000 Gent

+32 475 60 38 94
info@dazzle.be

BE 0873.618.820

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>