Wat is affiliate marketing?

Online marketing is een verhaal dat meestal verteld wordt aan de hand van sleutelbegrippen als website, Google Analytics, SEO, marketing automation, social media enz. Er is echter ook een kleiner maar daarom niet minder wijd verspreid segment dat het waard is even onder de loep te nemen: affiliate marketing. Onbekend is onbemind!

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliate marketing is een specifieke online marketing methode waarbij bedrijven hun partners, ofwel affiliates, financieel compenseren voor het genereren van leads of verkopen. Dit gebeurt door productverwijzingen op websites, blogs of in e-mails.

Neem bijvoorbeeld een blogger die reviews over boeken schrijft. Die kan onder elke review een link plaatsen naar een webshop van een partner waar de lezer het boek (hopelijk) zal kopen.

Hoewel affiliate marketing een zeer efficiënte manier van online marketing is, wordt de marketingtechniek nog niet zo veel gebruikt in België.

Affiliate marketing bestaat uit een samenwerking van vier partijen:

Affiliate merchant

De affiliate merchant is de partij die zijn product of dienst wil verkopen via partners. Hij betaalt de partner een commissie wanneer die doorverwijzing voor een verkoop zorgt.

Affiliate

De affiliate of partner is degene die informatie over een product geeft op zijn/haar website, e-mail of blog met een verwijzing naar de website of specifieke productpagina van de merchant. De partner kan eventueel ook een product van de merchant in zijn/haar eigen webshop plaatsen. 

Consument

De klant leest een artikel op de blog, website of in de e-mail van de affiliate. Hij is geïnteresseerd en klikt door op de link onder het artikel die linkt naar de website van de merchant. Daar doet de klant een aankoop die een verkoop genereert voor de merchant en een commissie geeft aan de affiliate.

Affiliate netwerk

In affiliate marketing is er nog een derde partij om de twee andere schakels samen te brengen. Het affiliate netwerk stelt een platform ter beschikking voor alle partijen. Ze kunnen hierop communiceren en op die manier wordt het promotiemateriaal van de adverteerder ter beschikking gesteld. Het netwerk is ook de tussenpartij voor de betalingen. Enkele bekende spelers zijn Awin en TradeTracker, maar bijvoorbeeld ook bol.com heeft zijn eigen affiliate programma.

Affiliate marketing: no cure, no pay

Affiliate marketing werkt voornamelijk vanuit een no cure, no pay principe. De partner wordt daarbij dus enkel vergoed wanneer er een verkoop plaatsvindt. Dit is het pay per sale (PPS) model. Meestal is de commissie een percentage van het verkoopbedrag. Toch zijn er ook andere vormen van betalingen, zoals pay per click en pay per lead. Daarbij krijgt een affiliate respectievelijk een commissie per klik en per nieuwe lead voor de merchant.

Het grote voordeel aan affiliate marketing is dus dat je enkel geld betaalt wanneer er een verkoop heeft plaatsgevonden. Dit in tegenstelling tot andere vormen van betalend adverteren die meestal werken volgens het pay per click model.

Relevante artikels

5 min

Efficiëntie verhogen met tools: Jarvis en Doodly review

Mensen willen vandaag de dag zo snel en efficiënt mogelijk tot resultaten komen. Verschillende tools helpen ons bij het versnellen en vergemakkelijken van dagdagelijkse taken. Onlangs kwamen zo …
Man working on a laptop with the word translate on the computer screen
2 min

Je website instant vertalen met Weglot

Heb je ooit overwogen om je markt uit te breiden naar het buitenland? Dan heb je misschien al gedacht om je website te vertalen, maar vertalingen van topkwaliteit …
verschillende sociale media
5 min

7 tips voor goede social media posts in 2021

Hoe maak je goede social media posts? Hoe vaak moet je posten op Facebook? Wanneer post je best? En wat is goede content? Lees onze 7 tips!
Contact

Dazzle BV
Visserij 205 bus 102
9000 Gent

+32 475 60 38 94
info@dazzle.be

BE 0873.618.820

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>