How to social media in 2020

Sociale media zijn anno 2020 niet meer weg te denken uit ons leven. Daarom is het belangrijk je voor te bereiden op wat komen zal. Welke trends zullen we komend jaar zien bij Instagram, Facebook, Pinterest en YouTube? We lijsten de belangrijkste veranderingen op in de wereld van influencers en social media addicts (ook voor not so addicted people).

Instagram verbergt likes

Social media 2020

Instagram gaat de ‘likes’ verwijderen. Aangezien dit platform een van de grootste sociale netwerken ter wereld is, zouden deze veranderingen wel eens het begin kunnen inluiden van een hervorming in het sociale medialandschap. Sinds de zomer van 2019 test Instagram hoe het platform er zonder likes uitziet in oa. Australië, Brazilië, Ierland, de Verenigde Staten en Italië. Maar de kans bestaat dus dat het wereldwijd zal toegepast worden. 

De reden die Instagram zelf geeft voor deze nieuwe wending is op zijn minst lovenswaardig te noemen. Het bedrijf claimt bekommerd te zijn om de mentale gezondheid van zijn gebruikers. Het aantal likes op een post is namelijk recht evenredig met iemands ‘sociale waarde’. In juli 2019 verklaarde Instagram al in een tweet dat het terug wil naar een focus op de waarde van de foto’s zelf, in plaats van het aantal likes. Creativiteit boven, dus. 

Maar misschien is dat slechts een deel van de waarheid. Het verdiensysteem van Instagram ligt namelijk onder vuur. Influencer marketing is big business. Gebruikers met een groot aantal volgers worden door bedrijven ingezet om hun product te marketen bij een welbepaalde doelgroep. Het geld dat daarmee gemoeid is, gaat van bedrijf naar influencer. En wie ziet daar geen rooie cent van? Juist, Instagram zelf. 

Door het verwijderen van de likes zijn bedrijven niet meer in staat om de directe impact van hun advertentie te meten. Instagram hoopt dat bedrijven zo meer gebruik gaan maken van Instagram Ads. 

De volledige reden van Instagrams koerswijziging zullen we wellicht nooit weten. Wat jij vooral moet onthouden: de kans is groot dat je in 2020 enkel nog de likes op je eigen Instagramposts zal zien, niet meer die van een ander.

Uitbreiding social media service

Platformen als Facebook, Instagram en Pinterest worden al langer gebruikt voor de verkoop van producten. Die trend zal zich in 2020 alleen nog maar uitbreiden, zeker nu er meer en meer vragen worden opgelost via sociale media. Social media customer service, heet dat: klanten kunnen vragen over een product of een dienst via persoonlijke berichten op social media stellen. Reactiesnelheid is de doorslaggevende factor in deze. Veelal zijn de vragen via social media van dringende aard. Is een bedrijf niet helemaal mee dan zullen er steeds meer klanten afhaken. De klant verwacht (snelle) service, ook en zeker via social media.

Nog meer video

Video is king. Het is een van de meest interactieve vormen van content: van korte stories tot langere video’s op YouTube, video werkt. Volgens een onderzoek van Cisco zal tegen 2022 meer dan 80% van de online content video content zijn.

Denk maar aan de stijgende populariteit van TikTok, de app die video en muziek combineert.  Voorlopig is het een medium waarvan vooral jonge tieners gretig gebruik maken maar onlangs maakten de – niet toevallig jonge – voorzitters van SP.A en VlaamsBelang een TikTok-filmpje. Een Gents Zeeman-filiaal werd zelfs een heuse TikTok-hit. Een medium om in de gaten te houden!

Wie dus nog geen video content gebruikt moet dringend op de trein springen. Vandaag nog! Voor je het weet raast hij je voorbij en hink je hopeloos achterop. Je kan beginnen met de regelmatige creatie van korte video’s voor op je stories op sociale media en voor je advertenties. Maar ook je gebruikt voor gewone posts ook best een video zo nu en dan. Stel jezelf de vraag: kan ik deze tekst in een video gieten? Is het antwoord ja? Doe dat dan!

Relevante artikels

5 min

Efficiëntie verhogen met tools: Jarvis en Doodly review

Mensen willen vandaag de dag zo snel en efficiënt mogelijk tot resultaten komen. Verschillende tools helpen ons bij het versnellen en vergemakkelijken van dagdagelijkse taken. Onlangs kwamen zo …
Man working on a laptop with the word translate on the computer screen
2 min

Je website instant vertalen met Weglot

Heb je ooit overwogen om je markt uit te breiden naar het buitenland? Dan heb je misschien al gedacht om je website te vertalen, maar vertalingen van topkwaliteit …
verschillende sociale media
5 min

7 tips voor goede social media posts in 2021

Hoe maak je goede social media posts? Hoe vaak moet je posten op Facebook? Wanneer post je best? En wat is goede content? Lees onze 7 tips!
Contact

Dazzle BV
Visserij 205 bus 102
9000 Gent

+32 475 60 38 94
info@dazzle.be

BE 0873.618.820

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>