Wat is duplicate content?

Verwijzen twee verschillende URL’s naar (bijna) dezelfde content, dan beschouwen zoekmachinerobots ze als twee aparte pagina’s met ‘dubbele’ of duplicate content. Je zou het ook plagiaat kunnen noemen. En dat wordt afgestraft.  

Wat is duplicate content?

Oorzaken van duplicate content

De oorzaken zijn uiteenlopend. Dubbele inhoud kan voorkomen binnen zowel je eigen website als over verschillende domeinen heen.

Binnen je eigen website

  • Je website is technisch slecht opgebouwd. Een domein is altijd toegankelijk via twee verschillende URL’s: de http- en de www-versie, en best ook via de https-versie.  Googlebot ziet al die URL’s die naar dezelfde content verwijzen als afzonderlijke pagina’s en dus als duplicate content. Ook bij slecht opgezette webshops komen vaak problemen naar voren, doordat producten via meerdere URL’s bereikbaar zijn.
  • Creatie van dubbele content om hoger te ranken. Soms wordt er bewust gekozen om dezelfde content op meerdere pagina’s te plaatsen, met enkel een minieme aanpassing. Denk maar aan ondernemers die verschillende pagina’s maken over ‘websites laten maken Leuven’, ‘websites laten maken Steenokkerzeel’, met enkel de plaatsnaam die verschilt. Ze doen dit om zo gevonden te worden, maar op termijn zullen ze hiervoor afgestraft worden omwille van de gekopieerde content.

Over verschillende websites heen

  • Artikels of pagina’s worden letterlijk overgenomen van andere websites.
  • In webshops is het een veelvoorkomend probleem dat de standaardomschrijvingen van producten, afkomstig van de fabrikant, worden gebruikt.

Gevolgen van duplicate content

Uiteraard heeft dit gevolgen voor je SEO. Duplicate content is nadelig voor je positie in Google omdat de bot niet weet welke pagina je wil tonen. Als Google dubbele content tegenkomt, wordt slechts één pagina in de zoekresultaten opgenomen. Dit is normaliter de pagina met de meeste en beste links.

Google streeft ten allen tijde naar unieke content. Dus wanneer de bot veel URL’s tegenkomt met dezelfde inhoud, zal de bot sneller ophouden met crawlen. Daardoor is het mogelijk dat een aantal belangrijke pagina’s niet gecrawled en dus vertoond worden in de zoekresultaten.

Een laatste gevolg is dat je de sterkte van je binnenkomende links

verliest. Stel: je hebt 2 URL’s die dezelfde content bevatten. Eén daarvan heeft 4 links en de andere 2. Dan mis je eigenlijk de kans om 1 URL te hebben met 6 internal links.

Duplicate content opsporen

Wil je nagaan of er duplicate content is op je website? Een eerste stap is om Google Search Console te raadplegen, via ‘html verbeteringen’. Hier kan je ontdekken of er dubbele metabeschrijvingen of title tags zijn, wat kan duiden op dubbele content op je website. 

Duplicate content over verschillende domeinen heen kan je controleren door je pagina’s in te geven op Copyscape. Copyscape controleert dan of er mogelijke duplicaten van de ingevoerde pagina bestaan.

Oplossingen

  • Duplicate content simpelweg verwijderen. Heeft je oude pagina wel inkomende links en bezoekersverkeer? Maak dan een 301-redirect.
  • Redirect van http en https naar www. 
  • Gebruik een canonical tag om Google te laten weten wat je voorkeurs-URL is. 
  • Laat via de robots.txt weten welke pagina’s al dan niet gecrawled mogen worden door zoekmachinebots. Als je duplicate content op een pagina hebt staan, blokkeer je die pagina.
  • Contacteer de host of webmaster van de website die content van jou heeft overgenomen zonder toestemming. Geen reactie? Dien dan een verwijderingsverzoek in bij Google.

Relevante artikels

5 min

Efficiëntie verhogen met tools: Jarvis en Doodly review

Mensen willen vandaag de dag zo snel en efficiënt mogelijk tot resultaten komen. Verschillende tools helpen ons bij het versnellen en vergemakkelijken van dagdagelijkse taken. Onlangs kwamen zo …
Man working on a laptop with the word translate on the computer screen
2 min

Je website instant vertalen met Weglot

Heb je ooit overwogen om je markt uit te breiden naar het buitenland? Dan heb je misschien al gedacht om je website te vertalen, maar vertalingen van topkwaliteit …
verschillende sociale media
5 min

7 tips voor goede social media posts in 2021

Hoe maak je goede social media posts? Hoe vaak moet je posten op Facebook? Wanneer post je best? En wat is goede content? Lees onze 7 tips!
Contact

Dazzle BV
Visserij 205 bus 102
9000 Gent

+32 475 60 38 94
info@dazzle.be

BE 0873.618.820

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en kies je favoriete onderwerpen.

>>>