De kracht van online tools

De hoeveelheid tools en applicaties die online beschikbaar zijn is enorm. Tegenwoordig is er voor alles een tool te vinden die het leven van de gebruiker vergemakkelijkt. Om enkele voorbeelden te geven: voor deze blogpost werd bijvoorbeeld een eerste draft gemaakt in Google Docs. Scholen stapten aan het begin van de pandemie massaal over naar online tools zoals Zoom, en Trello wordt vaak gehanteerd door bedrijven om gemakkelijk projecten te monitoren en taken te verdelen. Maar dat is lang nog niet alles. Het is haast ondenkbaar geworden om zonder externe tools aan de slag te gaan. In dit artikel vertellen we wat meer over de (open source) tools waarmee Dazzle het leven van haar werknemers en klanten vereenvoudigt. 

Drupal: Content Management System

Drupal is een gratis open-source content management systeem dat gebruikt wordt voor ongeveer 2% van de websites wereldwijd. Het is een framework dat ondersteunt wordt door een grote community en toelaat zonder veel technische kennis je website te beheren. Door gebruik te maken van dit CMS kunnen we websites volledig op maat aanbieden aan onze klanten en is het ook geen enkel probleem om de website op te schalen. Over onze aanbod Drupal diensten lees je meer op Aperta.be.

Voordelen van Drupal:

 • Open source: Drupal wordt gesteund door een grote community die dagelijks meehelpt aan het verder uitbouwen van de mogelijkheden. Open source betekent ook dat er geen licentiekosten verbonden zijn aan dit systeem. 
 • Robuustheid: Een Drupal website kan perfect grote pieken in bezoekers aan dankzij het robuuste karakter van dit CMS. 
 • Development flow: Het ontwikkelingsproces van Drupal is een stuk beter, matuurder en stabieler dan wordpress dankzij een vlotte ontwikkeling flow.

WordPress: Content Management System

Als je voor een iets eenvoudiger Content Management Systeem (CMS) wil gaan, is WordPress the way to go. Dankzij de meer gebruiksvriendelijke interface en werking heb je niet veel technische kennis nodig om aan de slag te gaan met WordPress. De grote beschikbaarheid aan plugins zorgt ervoor dat je de website helemaal naar je eigen smaak en idee kan ontwerpen en zo kan laten evolueren. Het is dan ook een vaak gekozen CMS voor kleinere, minder complexe projecten en eenvoudigere webshops. 

Voordelen van WordPress:

 • Open source: Net zoals Drupal is WordPress een open source platform waarvoor je geen licentiekosten moet betalen. 
 • Flexibiliteit: WordPress is een uiterst flexibel systeem waarbij je gemakkelijk pagina’s toevoegt en wijzigt. Ook het combineren met andere plugins vormt geen enkel probleem. 
 • Snel: Een WordPress website kan vrij vlot opgeleverd worden. Denk hierbij aan een derde van de tijd van een Drupal website. 
 • Beperkte investering: Door de eenvoudigere werking van WordPress liggen de ontwikkelingskosten van een WordPress website aanzienlijk lager.

Vtiger: Customer Relationship Management

De nood aan een betaalbaar en goed Custom Relationship Management (CRM) systeem is groot. KMO’s raden wij dan ook altijd Vtiger aan, een easy-to-use CRM-systeem met veel mogelijkheden. Met Vtiger verbeter je gemakkelijk de interactie met bestaande klanten en stroomlijn je communicatie met je medewerkers. Daarnaast kan het systeem je ook helpen bij je marketingpraktijken. Een kleine maar krachtige tool. 

Voordelen van Vtiger:

 • Functioneel: Vtiger helpt bedrijven specifieke functionaliteiten toe te passen om strategische doelen sneller en efficiënter te bereiken, wat het een zeer sterk CRM maakt.
 • Prijszetting: In vergelijking met concurrentiële tools steekt Vtiger er met kop en schouders boven uit. Voor ongeveer € 30 per user per maand geniet je van een uitstekend CRM systeem.
 • Uitstekende support: Het cloud CRM systeem van Vtiger zorgt ervoor dat je op elk moment kan genieten van ondersteuning. 

BigBlueButton: open source virtual classroom

Wat startte als een e-learning platform is uitgegroeid tot een heus open source conferentiesysteem. Wie een meeting, sollicitatie of digitale afspraak heeft met Dazzle, zal standaard een invite krijgen tot onze ingebouwde video tool van BigBlueButton. Je deelt gemakkelijk documenten en notities bovenop het delen van scherm voor een presentatie. 

Voordelen van BigBlueButton:

 • Open source: BigBlueButton is gemakkelijk aan te passen aan de behoeften van de gebruiker door het open source principe. 
 • Gebruiksvriendelijk: Iedereen kan heel gemakkelijk aan de slag met BigBlueButton dankzij de gebruiksvriendelijke interface en werking. 
 • Kwaliteit: Een videogesprek waarbij niemand blijft hangen is natuurlijk waarvoor we gaan. De kwaliteit van de gesprekken via BigBlueButton is dan ook optimaal. 

Mattermost: open source collaboration

Eén van onze meest gebruikte tools is zonder twijfel Mattermost. Deze online tool gebruiken wij bij Dazzle voor onze dagelijkse communicatie en is vergelijkbaar met Slack. De simpele en intuïtieve interface samen met de mogelijkheid tot customisation zorgen voor een coherent geheel. Onze Mattermost server is tevens gelinkt met een andere veelgebruikte tool: Redmine. Daarnaast is Mattermost naadloos geïntegreerd met Gitlab, onze software workflow. 

Voordelen van Mattermost:

 • Open source: Mattermost is één van de beste open source alternatieven voor Slack. Hierdoor behoudt het bedrijf controle over de applicatie.
 • Integraties: Dankzij de open source community biedt Mattermost de mogelijkheid om talloze integraties te ondersteunen. In ons geval gaat dit onder andere over Gitlab en Bigbluebutton.
 • Gebruiksvriendelijk: Mattermost heeft een enorm vriendelijke gebruikersinterface waardoor je eenvoudig navigeert doorheen de applicatie.

Redmine: open source project management

Redmine, een project management web applicatie, is onze nummer één tool. Hier worden al onze projecten opgevolgd aan de hand van tickets. Zo is er een organisatorisch overzicht per project en per werknemer. Deadlines, urgenties en tijdsplanningen kunnen vlot worden bijgehouden. Onze klanten hebben inzage in de verschillende tickets en kunnen ons vlot contacteren voor support zodat wij snel op de hoogte zijn van eventuele vragen en problemen en deze in Redmine opnemen. 

Voordelen van Redmine:

 • Open source: Redmine is een gratis open source tool waardoor je van een grote vrijheid geniet. 
 • Functioneel: Redmine is functioneel krachtiger dan om het even welk alternatief dankzij time tracking, reporting, estimations en invoice functies.
 • Overzichtelijk: Via Redmine houd je op een overzichtelijke manier al je projecten en vooruitgang per project bij op één plaats.

Sendinblue: marketing automation

E-mail marketeers hebben ongetwijfeld al eens gehoord van het platform Sendinblue. Dit is eigenlijk een alles-in-een platform waarmee je moeiteloos e-mails kan verzenden maar ook Facebook advertenties live zet, sms’en verstuurd en je klanten te woord staat via een chat. Wij bij Dazzle gebruiken Sendinblue voor onze volledige e-mail marketing flow en raden onze klanten steevast dezelfde handige tool aan. 

Voordelen van Sendinblue:

 • Gebruiksgemak: Als je gebruik wil maken van Sendinblue is er geen technische kennis vereist. Dankzij de intuïtieve interface kan je meteen aan de slag. 
 • Features: Als alles-in-een platform biedt Sendinblue een hoop features, van het versturen van e-mails tot het creëren van landingspagina’s. 
 • Prijs: De prijs van deze tool is gebaseerd op het aantal verzonden e-mails eerder dan op het aantal contacten.

Miro: visual collaboration

Als digital agency in tijden van thuiswerken gaat Dazzle natuurlijk digitaal brainstormen niet uit de weg. Hiervoor gebruiken we geregeld de tool Miro, een online whiteboard platform waar je naar hartelust kan brainstormen, plannen en zelf workflows opstellen. Aan de hand van schema’s, templates, sticky notes en meer bekijken we met onze klant hun Value Proposition Design, doorlopen we de stappen van het REAN model en gaan we dieper in op de vragen die de Golden Circle stelt. 

Voordelen van Miro:

 • Mogelijkheden: In Miro kan je zelf teksten typen, allerhande bestanden inladen, tekenen, post-its aanmaken, en nog veel meer. 
 • Apps: Dankzij geïntegreerde chat- en videoapplicaties kan je vlot met je collega’s in Miro werken zonder daarnaast een andere videoconferentie tool open te hebben. Ook presenteren is perfect mogelijk in Miro zelf. 
 • Templates: Dankzij enkele handige templates kan je nog sneller aan de slag met Value Propositions, Business Model Canvases, Mindmapping en meer.

Google Data Studio: data visualisation and interactive reports

Een andere instrument die wij bij Dazzle graag gebruiken om zaken visueel voor te stellen is Google Data Studio, een tool waar je ongetwijfeld al van hoorde. Met Google Data Studio zet je ingewikkelde data om in een overzichtelijke rapporten en dashboards. De Performance Dashboards die wij aan onze klanten aanbieden zijn op maat gemaakte dashboards binnen Data Studio. Zo helpen wij onze klanten hun data gemakkelijk monitoren. 

Voordelen van Google Data Studio:

 • Databronnen: In Google Data Studio integreer je gemakkelijk meerdere databronnen zoals Google Analytics en spreadsheets. 
 • Gratis: Google Data Studio is een gratis tool die Google ter beschikking stelt. Eens je weet hoe je dashboards opstelt, zijn de mogelijkheden enorm. 
 • Dashboards: Je kan je dashboards er zo eenvoudig  laten zien zoals je zelf wenst. Of je kan gebruik maken van vooraf ingestelde templates.

Google Analytics: collect and analyse website data

Elke marketeer heeft Google Analytics onder skills opgelijst staan. Aan de hand van Google Analytics kan je eigenlijk gemakkelijk verschillende statistieken van je website verzamelen en weergeven in histogrammen, cirkeldiagrammen, lijndiagrammen en meer.  Je ziet op een overzichtelijke manier hoeveel bezoekers je website heeft, vanwaar deze bezoekers komen, hoelang ze blijven, etc. Je kan bovendien zelf goals instellen waarmee je gaat tracken of iemand een bepaald formulier invult, een video afspeelt, enzovoort. 

Voordelen van Google Analytics:

 • Data: Dankzij Google Analytics heb je een gigantische bron aan data die jou vertelt waar je bezoekers vandaan komen, vanaf welk apparaat ze jouw website bezoeken, hoe snel ze bouncen, etc. 
 • Goals: Aan de hand van zelfgekozen goals track je eenvoudig acties van bezoekers op jouw website. 
 • Zoekwoorden: Via Google Analytics kan je ook nagaan via welke zoekwoorden (of keywords) bezoekers op jouw website terechtkomen.

Weglot: automated translations

Het vertalen van een website in één of meerdere andere talen is een hele klus waar veel tijd in kruipt. Een klus die bovendien vaak onderschat wordt. Bij Dazzle maken wij gebruik van Weglot, een automatische vertaaltool, om onze eigen websites te vertalen. Zo besparen wij op freelancers die anders uren bezig zijn met de vertaling van websites. Onze klanten kunnen (tegen een meerprijs) gebruik maken van onze licentie zodat ook hun website vlot wordt vertaald. 

Voordelen van Weglot:

 • Eenvoudige installatie: Je kan Weglot snel op je website installeren zonder uitgebreide code. Je hebt dus geen technische kennis nodig.
 • Eén website: Dankzij Weglot heb je slechts één website nodig die onderverdeeld is in specifieke taal URL’s in plaats van een website per taal.  
 • URL’s: Een groot voordeel van Weglot is dat naast content ook URL’s vertaald worden in de gewenste talen. 
 • Woordenboek: Je kan gemakkelijk een eigen woordenboek aanmaken in Weglot zodat de tool weet dat je bepaalde termen (bv. je bedrijfsnaam) altijd dezelfde vertaling hebben.

Canva: online graphic design platform

Canva is een gratis online ontwerp- en publicatietool waarmee iedereen aan de slag kan met het creëren van ontwerpen. Naast eigen ontwerpen kan je je ook baseren op enkele vooraf ingestelde sjablonen die reeds in Canva verwerkt zitten. Denk hierbij aan Facebook posts, uitnodigingen voor een verjaardag of trouw, visitekaartjes, infographics, nieuwsbrieven en nog veel meer. Naast de beperkte gratis versie zijn er ook betaalde versies waarbij je toegang krijgt tot meer stockfoto’s, elementen, opslagruimte, templates, etc. 

Voordelen van Canva:

 • Gebruiksvriendelijk: Canva is een enorm gebruiksvriendelijke tool waar iedereen meteen mee aan de slag kan. 
 • Templates: Met meer dan meer dan 600.000 templates helpt Canva je op weg wanneer je zelf even geen inspiratie hebt. 
 • Content: Canva biedt stockfoto’s aan, maar je kan ook verschillende lettertypes, kleuren en iconen. Daarnaast kan je ook je eigen content uploaden en gebruiken.

Figma: create collaborative designs

Figma is een cloud-gebaseerde wireframing tool voor UI en UX designers. Met Figma creëer je eenvoudig allerlei UX flows, wireflows, wireframes en prototypes. In slechts enkele jaren tijd is Figma uitgegroeid tot één van de bekendste en meest gebruikte design tools wereldwijd. Juist omwille van het feit dat zowel designers en developers als leken in het vak eenvoudig aan de slag kunnen met Figma, blijkt dit de tool bij uitstek te zijn voor teamwork

Voordelen van Figma:

 • Samenwerking: Eén van de features waar Figma in uitblinkt is de uitgebreide mogelijkheid tot samenwerking. Je kan precies zien waarmee een teamgenoot bezig is in Figma. 
 • Snelheid: Figma is een enorm snelle tool waarbij je vlot content upload, verplaatst, bewerkt en download. Er is geen sprake van vertragingen. 
 • Community: Dankzij de bruisende Figma community zijn er een heleboel templates en plugins beschikbaar in deze tool.

Google Drive: cloud-based storage platform

Google Drive is een cloud-gebaseerd platform dat zowel voor persoonlijke als zakelijke doeleinden ingezet kan worden. In Google Drive zitten onder andere Documenten, Spreadsheets en Presentaties vervat. Bij Dazzle maken we dag in dag uit gebruik van de functionaliteiten van Google Drive. Zo zorgen we ervoor dat alle documenten beschikbaar zijn in de cloud, altijd en voor iedereen met toegang. Vlot samenwerken is zeer zeker de grootste troef hier!

Voordelen van Google Drive:

 • Online: Een groot voordeel van Google Drive is dat alles online staat. Je zal dus niet langer het excuus van een gecrashte laptop te horen krijgen. Bestanden gaan dus niet langer verloren. 
 • Samenwerken: De Google Drive tools zijn enorm handig voor samenwerkingen. Iedereen kan tegelijk een document of spreadsheet bewerken of opmerkingen voorzien. 
 • Gratis: Iedereen kan gratis met Google Drive werken. Enkel wanneer je meer opslag nodig hebt, zal je moeten betalen, al krijgt iedere user gratis 15 GB opslagruimte.

Recente artikels

5 min

Hoeveel kost een website in 2022?

Hoeveel kost een website gemiddeld? Je hebt websites van 5000 euro maar evengoed websites van 100.000 euro. Waarin zit nu het verschil?
5 min

Recap: SEO Benelux Meetup Gent 5 mei 2022

Onlangs vond de SEO Benelux meetup plaats in Gent. Kon je er niet bij zijn maar toch benieuwd? Wij schreven deze recap!
3 min

Google Analytics 4 vervangt Universal Analytics. Wat betekent dit nu?

“Prepare for the future with Google Analytics 4”. Zo kondigde Google vorige week aan in hun blog binnenkort te stoppen met het ondersteunen van Universal Analytics. Vanaf 1 …
Contact

Dazzle BV
Braemstraat 127
9050 Gentbrugge

+32 475 60 38 94
info@dazzle.be

BE 0873.618.820